Kan je zomaar voor jezelf beginnen?

Ja, eerlijk gezegd wel. In Nederland kun je in principe vrij gemakkelijk iets voor jezelf beginnen, Je gaat vol enthousiasme naar Kamer van Koophandel (KvK), je schrijft je (online) in en hoppa je bent zomaar voor jezelf begonnen. Echter, daar hangen wel consequenties (verplichtingen) aan. Dit wordt vaak vergeten of onderschat. Daarom is het slimmer om eerst even een pas op de plaats te maken en te wachten met het inschrijven bij KvK. Er is veel om uit te zoeken en er zijn genoeg dingen die je van te voren kunt doen en regelen.

Dit artikel vertelt je waaraan je allemaal moet denken wanneer je voor jezelf gaat beginnen. Gemakshalve gaan we ervan uit dat je de eerste stap (ontdekken) al hebt genomen: Oftewel je hebt de knoop doorgehakt. Je weet het zeker. JA! Je gaat ondernemen.

We zullen daarom vooral inzoomen stap 2 (keuzes maken – bouwstenen bepalen) en stap 3 (uitwerken – bedrijfsplan schrijven) en wat je daarvoor allemaal voor moet uitzoeken. Deze stappen kun je nemen, zonder dat je je hebt ingeschreven bij KvK. Tot slot ook enkele tips m.b.t. het starten vanuit huis.

Een bedrijf starten in Amersfoort met het 5 stappenplan van StartersHUB.nl

Stap 2: Het bepalen van de bouwstenen (de basis) van jouw bedrijf

Begin bij het begin, met het bepalen van de bouwstenen van jouw bedrijf. Denk aan:

  • Missie, visie en kernwaarden
  • Ideale klant (doelgroep)
  • Klantenprofiel
  • Producten & diensten
  • Wat maakt jou uniek?
  • Verdienmodellen & uurtarieven

Want als je weet wàt je gaat doen, weet je dan ook hoe je het gaat doen?  En voor wie dit interessant is? Waarom het belangrijk is voor je klant en waarom ze voor jou kiezen (en niet voor je concurrent?  Met  de antwoorden op deze vragen krijg je pas een goed beeld van hoe je jouw dienst of product wilt aanbieden en wat je als bedrijf wilt uitstralen.

Durf keuzes te maken! Niets is zo krachtig voor een ondernemer als duidelijke keuzes maken. Immers, door niét te kiezen ga je vaak alle kanten op en verlies je de richting van jouw échte ondernemersdroom uit het oog. Praktijk leert dat het fijn is om in deze fase (met andere ondernemers te sparren), om inzichten en feedback te ontvangen..

Wil je graag sparren of zoek je begeleiding?

Stap 3: Het schrijven van een bedrijfsplan

In een bedrijfsplan beschrijf je de plannen voor jouw (nieuwe) onderneming. Daarmee geef je inzicht in jouw keuzes t.a.v. missie, visie, doelgroep,  jouw product of dienst , verdienmodel (de bouwstenen), maar ook t.a.v. de markt, je concurrenten en verwachte omzet(groei). Daarbij heb je in deze fase veel uit te zoeken tover wettelijke bepalingen en verplichtingen. Denk aan:

Rechtsvorm

Voordat je begint, moet je beslissen welke rechtsvorm het beste bij je bedrijf past. Dit kan een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv) of andere rechtsvorm zijn. De keuze van rechtsvorm heeft invloed op zaken als aansprakelijkheid, belastingen en administratieve verplichtingen.

Vergunningen en licenties

Voor bepaalde bedrijfsactiviteiten zijn vergunningen of licenties vereist. Dit kan variëren afhankelijk van het type bedrijf dat je start en de sector waarin je actief bent. Controleer bij de gemeente of bij relevante brancheorganisaties of er specifieke vergunningen nodig zijn voor jouw bedrijf.

Overige registraties

Afhankelijk van het type bedrijf dat je start, moet je mogelijk ook andere registraties voltooien, zoals bij specifieke beroepsverenigingen.

Verzekeringen

Overweeg welke verzekeringen nodig zijn voor je bedrijf, zoals verzekeringen tegen schade of klachten of bij opstal van voorraad, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, enzovoort. 

Contracten en overeenkomsten

Zorg ervoor dat je alle benodigde contracten en overeenkomsten opstelt, zoals huurovereenkomsten voor bedrijfsruimte, arbeidsovereenkomsten voor werknemers,  leverancierscontracten, enzovoort. Deze documenten kunnen helpen om de rechten en verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen vast te leggen en juridische bescherming te bieden.

Intellectueel eigendom

Als je unieke producten, diensten of merken hebt ontwikkeld, kan het verstandig zijn om intellectuele eigendomsrechten zoals patenten, auteursrechten of handelsmerken aan te vragen om je creaties te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik door anderen.

Arbeidswetten

Als je van plan bent om personeel aan te nemen, moet je op de hoogte zijn van de arbeidswetten en regelgeving met betrekking tot zaken als minimumloon, arbeidscontracten, werktijden, veiligheid op de werkplek en andere arbeidsgerelateerde kwesties. Wil je andere ondernemers  inhuren voor bepaalde klussen? Denk dan aan verwerkersovereenkomsten  en een opdracht van overeenkomst.

Hulp of advies nodig bij het schrijven van een bedrijfsplan?

Het schrijven van een bedrijfsplan is vaak een eenzaam denk- en schrijfproces. Om je uit jouw bubbel te halen, kun je bij ons op locatie (onze HUB) komen co-worken. De HUB is jouw klankbord. Hier kun je samen sparren, en ervaringen delen, inspiratie op te doen . En mocht je even vast lopen, de HUB zal je vlot trekken.

Af en toe een andere werk-omgeving nodig?

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Dan is het moment daar. Je wilt je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kan tegenwoordig vaak online. Je moet hierbij persoonlijke gegevens invullen, evenals informatie over je bedrijf, zoals de naam, rechtsvorm en activiteiten. 

Met jouw inschrijving bij  de Kamer van Koophandel ga je tevens de volgende verplichtingen aan:

Belastingregistratie

Afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten moet je je mogelijk registreren bij de Belastingdienst voor verschillende belastingen, zoals omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting.

Financiën en boekhouding

Zorg ervoor dat je je financiën op orde hebt en dat je een goede boekhouding bijhoudt. Dit omvat het openen van een zakelijke bankrekening en het opzetten van een boekhoudsysteem om inkomsten en uitgaven bij te houden.

Kan je zomaar voor jezelf beginnen vanuit huis ?

Als startende ondernemer is het aantrekkelijk om in eerste instantie vanuit huis te gaan werken. Je hoeft niet te investeren in een bedrijfsruimte en een werkkamer is snel ingericht. In Nederland is het starten van een bedrijf vanuit huis meestal toegestaan, maar er zijn wel enkele voorwaarden en overwegingen waarmee je rekening moet houden:

Bestemmingsplan:

Controleer het bestemmingsplan van jouw gemeente om te zien of het is toegestaan om een bedrijf aan huis te runnen. Sommige gemeenten hebben specifieke regels over het type bedrijven dat vanuit huis mag worden gerund en kunnen beperkingen opleggen, zoals het aantal werknemers dat op de locatie mag werken.

Overlast:

Zorg ervoor dat jouw bedrijfsactiviteiten geen overlast veroorzaken voor de omgeving. Bijvoorbeeld, als je een bedrijf runt dat veel geluid, verkeer of afval genereert, kan dit problemen veroorzaken in een woonwijk.

Arbeidsomstandigheden

Als je vanuit huis personeel in dienst hebt, moet je voldoen aan de arbeidswetgeving met betrekking tot arbeidsomstandigheden en arbeidstijden.

Van dromen naar doen

Het zetten van de eerste stappen in ondernemerschap, van dromen naar doen, is een opwindende en vaak uitdagende reis. Waar sta JIJ in het proces naar ondernemen? Welke stappen moet jij nog gaan nemen? Heb jij al een stappenplan om voor jezelf te beginnen? Wanneer ga jij een bedrijf starten?

Het is een persoonlijke reis, waarin je je eigen keuzes maakt. Keuzes die bij jou en jou bedrijf passen. Bij StarterHUB begeleiden we startende ondernemers in hun reis naar ondernemerschap.