Hoe voor jezelf beginnen?

Van je hobby je werk maken

Het is zeker mogelijk om van je hobby je werk te maken. Maar het betekent ook dat er een aantal zaken gaan veranderen. Je zult veel keuzes moeten gaan maken en knopen doorhakken. Haal jou ondernemersidroom uit je hoofd en zet je ideeën op papier. Denk na over hoe je geld gaat verdienen, hoeveel tijd je aan je bedrijf wil besteden en wat je op welk termijn wilt bereiken. Heb je een eigen locatie nodig of begin je “aan de keukentafel”? Ga je naast je baan starten? Of neem je ontslag en ga je fulltime ondernemen? Hoe gaat het financiële plaatje eruit zien? In hoeverre heb je startkapitaal nodig? etc.

Hoe voor jezelf beginnen?

Wees ook realistisch

Een bedrijf opzetten kost tijd, Heb geduld en geef niet op als het niet meteen lukt. Blijf leren en groeien en blijf geloven in jezelf en je product of dienst. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen werk en privéleven. Je zult ook zien dat wannneer je jouw ondernemersdroom concretiseert, dat je dan dingen gaat bijschaven en aanscherpen. Dat is een continu proces. Dat stopt nooit als ondernemer.

En wat is nou waar?

Van je hobby je werk maken? Je hoeft nooit meer te werken!

Ja, het is écht waar! Je ziet veel ondernemers met een grote lach op hun gezicht rondlopen, omdat ze iedere dag doen wat ze leuk vinden. Zij doen dit moeiteloos en voelen zich bevoorrecht, want werk voelt niet als werk. Ze mogen de hele dag in hun “eigen speeltuin spelen”.

Van je hobby je werk maken? Heb je dan nog wel een hobby?

Ook dit is waar! Voor sommige ondernemers is het lastig om de hobby als vorm van ontspanning in te blijven zetten. Je bent er immers al de hele dag mee bezig, omdat je hobby nu je werk (bron van inkomsten) is geworden. Deze ondernemers gaan dan hun ontspanning op andere wijze invullen. Maar puntje bij paaltje, het is en blijft leuk werk!

Welk scenario voor jou geldt, zul je dit zelf tezijnertijd moeten gaan ervaren. Hoe dan ook, je weet dat je iets gaat doen wat je leuk vindt en waarvan jouw energie gaat stromen. Daar is veel voor te zeggen!

Hoe voor jezelf beginnen?

Wees ook realistisch

Een bedrijf opzetten kost tijd, Heb geduld en geef niet op als het niet meteen lukt. Blijf leren en groeien en blijf geloven in jezelf en je product of dienst. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen werk en privéleven. Je zult ook zien dat wannneer je jouw ondernemersdroom concretiseert, dat je dan dingen gaat bijschaven en aanscherpen. Dat is een continu proces. Dat stopt nooit als ondernemer.

Hoe voor jezelf beginnen?

Ondernemersvaardigheden

Ondernemerschap vereist een specifieke reeks vaardigheden en een mindset, anders dan die van een werknemer. Het idee om van je hobby je werk maken is voor velen een verleidelijk concept. Immers, wie wil er niet elke dag iets doen wat ze leuk vinden? Maar terwijl het nastreven van je hobby als werk zeker lonend kan zijn, is het even zo belangrijk om je ondernemersvaardigheden onder de loep te nemen. Ondernemerschap is immers één grote leerproces, niet alleen bedrijfsmatig, maar zeker ook op het gebied van persoonlijke groei.

Laten we eens kijken naar enkele van de ondernemersvaardigheden die nodig zijn.

Visie en Creativiteit:

Het hebben van een heldere visie voor wat je wilt bereiken en de creativiteit om nieuwe ideeën te bedenken en kansen te zien waar anderen dat niet doen, zijn essentiële ondernemersvaardigheden. Het stelt je in staat om je passie om te zetten in een haalbaar bedrijfsconcept en je onderscheidend vermogen op de markt te brengen.

Doorzettingsvermogen en Veerkracht:

Het ondernemerschap gaat gepaard met ups en downs. Je moet in staat zijn om tegenslagen te overwinnen, door te zetten in moeilijke tijden en veerkrachtig te blijven, zelfs als het niet gaat zoals gepland.

Communicatie en Netwerken:

Effectieve communicatievaardigheden zijn cruciaal om je ideeën duidelijk over te brengen aan anderen, klanten aan te trekken en relaties op te bouwen met partners, leveranciers en investeerders. Netwerken is ook belangrijk om deuren te openen en waardevolle connecties te maken die je bedrijf kunnen helpen groeien.

Financieel Management

Het begrijpen van de basisprincipes van financiën en boekhouding is essentieel om je bedrijf financieel gezond te houden. Dit omvat het beheren van inkomsten en uitgaven, het maken van realistische financiële prognoses en het begrijpen van cashflow.

Flexibiliteit en Aanpassingsvermogen

De zakelijke wereld verandert voortdurend, en het vermogen om flexibel te zijn en snel aan te passen aan veranderende omstandigheden is van cruciaal belang voor succes. Dit kan het herzien van je strategieën, het aanpassen van je producten of diensten, of zelfs het betreden van nieuwe markten omvatten.

Wel of niet ondernemen?

De stap om voor jezelf te beginnen is een grote. Je wilt graag een weloverwogen keuze maken. Waar zit nog jouw twijfel? Wat gaat er nu allemaal door je hoofd? Is dat: 

  • de (financiële) risico’s
  • een verdienmodel bedenken
  • balans werk/privé
  • twijfel je of ondernemen iets voor jou is
  • wat allemaal straks te regelen (wettelijk, rechtsvorm, verzekering, etc)
  • een bedrijfsplan schrijven
  • hoe doen andere ondernemers het?
  • of nog iets anders?

De knoop doorhakken

Voor nu blijf je met vragen zitten en kan/wil/durft je geen keuze te maken. Dat is niet nodig. Bij de StartersHUB helpen we jou met de knoop doorhakken voor een definitief JA of NEE. We gaan samen met jou aan de slag met jouw ondernemersdroom en jouw twijfels en overwegingen. Het is niet aan ons je te overtuigen. Je maakt je eigen keuzes, keuzes die bij jou passen. Jouw twijfel om voor jezelf te beginnen wordt omgezet in een weloverwogen keuze. Je hakt voor eens en altijd de knoop door. 

 ofi I Tot slot nog een paar suggesties

Zo kun je bijvoorbeeld van je hobby je werk maken:

  1. Zelf bloggen: Schrijf over jouw hobby en toon jouw expertise
  2. Content maken voor derden: bloggen, (bedrijfs)foto’s, video’s maken en bewerken, social media posts e.d.
  3. Een challenge organiseren:
  4. Workshops, trainingen, coaching geven: een eigen atelier of opleidingscentrum, teambuilding sessies,
  5. Evenementen organiseren: teamuitjes, bedrijfsuitjes, lezingen
  6. Je laten inhuren: bijv als trainingsacteur
  7. Eigen creaties en/of materialen verkopen: via (web)winkel of op lokale markten
  8. Een e-learning omgeving maken: maak video’s (tutorials) over jouw hobby, cursusmateriaal

Stel jouw hobby is koken…

Dan zou je bijvoorbeeld kunnen gaan bloggen over specifieke dieten, dan wel recenties gaan schrijven (restaurants beoordelen), ofzelf een kookboek schrijven. Je zou (in opdracht), content voor restaurans kunnen creëeren. Een andere optie is het geven van kookworkshops (aan privépersonen, dan wel voor de zakelijke markt in kader van teambuilding en/of personeelsuitjes). Je culinaire reizen kunnen organiseren. Een cateringbedrijf of restaurant beginnen, of je laten inhuren als privé kok, zijn ook goede manieren om geld te verdienen met je hobby. Je zou ook een productenlijn kunnen samenstellen en verkopen.  En nog veel meer! De opties zijn oneindig.

Durf jij hardop te dromen?

Hoe ziet jouw ondernemersdroom er uit? Weet je al hoe jij van jouw hobby je werk wilt maken? Waar zit je twijfel nog? Is dat omdat je toch niet een verdienmodel kunt bedenken, of zit je twijfel ergens anders?